Asceza to jesienna i wiosenna rutyna ajurwedyjska.
Razem ze zmianą pór roku przychodzi czas na oczyszczanie.
Jest to szansa na zbudowanie podstawy swojego zdrowia – ognia trawiennego ( agni).
Posłuchaj dlaczego jest on tak ważny:
Ajurwedyjskie oczyszczanie, o którym pisałam także tutaj
jest dobrym rozwiązaniem gdy borykasz się z różnymi dolegliwościami jak alergie, nietolerancje, niestrawność, problemy skórne czy jelitowe, zmęczenie.
Przyczyną dla których organizm reaguje dolegliwościami na to, co spożywasz jest stan układu pokarmowego.
Zwłaszcza, że często nie mamy wiedzy o zdrowiu i chorobie, które kryją się w tym co leży na naszym talerzu.
Bywa więc, że nieświadomie dolewamy sami oliwy do ognia.
Sezonowe oczyszczanie to szansa dla układu pokarmowego by odpoczął i oczyścił się ze złogów. Tym samym zyskujesz nowa perspektywę, masz szanse zaobserwować jak Twoje dolegliwości zmniejszają się.
Po oczyszczaniu zapraszasz wyeliminowane produkty znów na swój talerz – bardzo łatwo zaobserwujesz jak wtedy organizm sobie z nimi radzi. Czy są to produkty, które nie powodują dyskomfortu, czy może będziesz musiała wesprzeć swoje trawienie sposobem gotowania, czy użyciem konkretnych przypraw.
Jeśli ciekawi Cię temat wpływania na swoje zdrowie za pomocą jedzenia zajrzyj do
Dekalogu odżywiania z Ajurwedą
To warsztat, na którym poznasz 10 zasad, które zmienią to kim jesteś i to jak czujesz się na co dzień!!
Bo nie jesteś tym co jesz, ale tym co uda Ci się strawić i przyswoić.
Ajurweda pięknie pokazuje nam jak dbać o ogień trawienny
Tu możesz dowiedzieć się jak jeść i kiedy jeść, by usprawnić trawienie.
Możesz poznać połączenia produktów, które zdecydowanie nie sprzyjają Twojemu trawieniu.
Dowiesz się jak, co i kiedy jeść by Twój brzuch był zawsze lekki.
A co za tym idzie – byś i Ty miała werwę i radość z życia.
Byś nie myślała o tym co dzieje się w brzuchu ale miała lekką do głowę i lekkie ciało by korzystać z życia.
Jest to wiedza, która zmienia życie!
Wiedza, która zamienia letarg i worki pod oczami na promienność i rześkość.
Dostajesz do ręki mapę, dzięki której dotrzesz bliżej zdrowia.
Wiedza ta pokaże Ci jak wzmocnić trawienie by świetnie radziło sobie z tym co ląduje na Twoim talerzu.
A to Twój fundament zdrowia i doskonałego samopoczucia!
PS: Zdjęcie do tego wpisu wspaniale obrazuje, że ajurwedyjska sezonowa asceza jest pyszna, sycąca i zaspokaja nie tylko ciało ale także cieszy oko i kubki smakowe. Nie ma się czego bać. To nie maraton w jedzeniu sałaty!