W marcu jak w garncu!
To przełom zimy i wiosny. Być może czujesz już , że jest inaczej?
Otacza nas więcej światła, dzień wydłuża się a to sprzyja coraz większej aktywności.
Być może czujesz, że potrzebujesz mniej snu?
Być może budzisz się wcześniej?
Być może zaczyna Ci się chcieć:)
Często jednak jest to czas kiedy chorują nasze zatoki, mamy katar, gulę w gardle, z nosa cieknie i ogólnie mamy w sobie więcej śluzu.
No cóż, zimowa dieta może podnosić Kaphę a jej nadmiar wiosną „uleje się” w postaci katarów i przeziębień.
Jeśli na Twoim stole gościły zimą:
- banany
- nabiał : ser od białego po żółty, placuszki twarogowe, serniki
- słodkie zboża: bułki, bułeczki, chlebusiów moc
- dżemy, miody, cukry
- słodycze, desery, torty, torciki
- zimne napoje i zimne jedzonko
Co z tym fantem zrobić?
– pamiętaj o cieple: tym w posiłkach i tym w ubraniu, a więc ubieraj się cieplutko a Twoje posiłki niech będą gotowane
– dodaj do diety rozgrzewające przyprawy: imbir, pieprz, chili, czarna gorczyca, kmin, kardamon, goździki, cynamon
– popijaj herbatkę z lukrecji, która rozluźnia flegmę
– kasza gryczana, jęczmienna i jaglana mają działanie osuszające
– kolacja niech będzie lekka i ciepła, nie przejadaj się na noc zwłaszcza słodkim, chlebowym, nabiałowym pokarmem
– jedz pierwsze zielone listki jak natki, rzeżuchy, szczypiorki – mają w sobie gorzki i ostry smak, który oczyszcza
No i skoro słońca jest więcej wyjdź na spacer!
Rozruszaj zastoje w ciele i naładuj się praną!
No i najważniejsze!
Wiosna to okres postu.
Pojawiające się dolegliwości tylko nam o tym przypominają.
Po zimowym czasie, pełnym tłustej i ciężkiej diety warto pozbyć się nadmiarów w ciele, które po zimie przestają być potrzebne.
Ajurweda zaleca tutaj Oczyszczanie Ajurwedyjskie.
Kilka dni na delikatnej , prostej diecie – tak by organizm mógł skupić się na sprzątaniu, zamiast na trawieniu – potrafi zdziałać cuda w samopoczuciu.
Jeśli chcesz poznać Oczyszczanie bliżej wejdź tutaj: